Sunday, 8 January 2012

HIKMAH MEMPUNYAI JANGGUT DI SEBALIK SUNNAH RASULULLAH S.A.W

Bismillahirrahmanirrahim....
Berjanggut merupakan salah satu sunnah Rasulullah s.a.w, amalan para sahabat dan para anbia a.s. Mencukur janggut dan memelihara misai itu adalah  budaya atau cara hidup orang Yahudi, Nasrani dan Majusi. Oleh sebab itu orang Islam diperintahkan supaya berkeadaan sebaliknya, tidak mengikut budaya mereka itu untuk membezakan cara hidup orang Islam dengan cara hidup mereka seperti yang disabdakan Nabi s.a.w yang bermaksud :

“Berbezalah kamu daripada orang Musyrik, iaitu peliharalah janggut dan cukurlah misai” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).
Kajian terhadap janggut menyerlahkan satu lagi bukti saintifik tentang apa yang disunnahkan oleh Nabi kita sejak lebih seribu tahun dahulu. Dr Jamnul Azhar Mulkan, seorang doktor perubatan, pemilik rangkaian klinik juga seorang pendakwah, dalam satu ceramah, mendedahkan hasil kajian yang sangat luar biasa mengenai khasiat janggut. Ia bukan tunggul gerigis, bukan penyeri atau penyerabut wajah tetapi jauh lebih hebat daripada itu.

Menurutnya, kajian oleh saintis dari Massachusetts Institute of Technology, Amerika Syarikat yang berjudul The Amazing Fact of Human Body mendapati janggut lelaki mengandungi hormon testosteron yang amat diperlukan bagi kesuburan wanita. Ia mampu menstabilkan kitaran haid selain menggalakkan pertumbuhan telur wanita.

SUBHANALLAH!
Caranya bagaimana? Hanya melalui sentuhan.... Jadi kepada sesiapa yang belum punya anak kerana ada masalah kesuburan, ataupun jarang anak dan mahu dirapatkan lagi, mintalah suami simpan janggut, dan belailah selalu janggut suamimu itu.... Ini sekali gus menjadi bukti apa yang disaran oleh Islam sejak zaman silam, boleh dibuktikan secara saintifik akan hikmah dan kelebihannya....


SuMbER: diarihati.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang Ads